• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Трагедiя роду Половцiв у романi “Вершники”
Твір на тему: Трагедiя роду Половцiв у романi “Вершники”
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Четверг, 26.01.2012, 18:14:24 | Сообщение # 1
Offline
Ось i прочитано роман Ю. Яновського “Вершники”, обговорено його побудову i проблематику, мову i стиль, а на серцi бiль, бiль за те, що все, про що написав письменник, було нашою трагiчноï iсторiєю, яку, на жаль, вже не можна повернути чи виправити.

У романi “Вершники” порушено багато проблем: трагедiя роду i народу, розпад родини заради iдеï, революцiя i народ, полiтичнi платформи рiзних партiй i полiтичних сил, вiдданiсть справi, творча праця та духовнi цiнностi. Але найболючiшою є проблема братовбивчоï громадянськоï вiйни.

Талант i далекогляднiсть роману “Вершники” Ю. Яновського в тому, що автор зумiв написати iдеологiчно правильний на той час твiр, але емоцiйний акцент зробити на iншому Ї письменник не схвалює криваву рiзню, братовбивство, хоча б i заради нового життя.
Вiйна це завжди нещастя i горе для народу, горе для краïни. У новелi “Подвiйне коло” автор передає картину жахливоï братовбивчоï рiзнi, яка є трагедiєю не тiльки роду, а й народу: за один день вiйни загинули сотнi людей i серед них три брати Половцi. Знехтування батькiвського заповiту: “Тому роду не буде переводу, в котрому браття милують згоду”, слiпа приналежнiсть до класу трагедiя братiв Половцiв.

Одного дня у серпнi 1919 року доля звела братiв Половцiв пiд Компанiïвкою, щоб вони вбили один одного, бо у вирi громадянськоï вiйни вони опинились у ворогуючих таборах: Андрiй у денiкiнцiв, Оверко у петлюрiвцiв, Панас у махновцiв, Iван у бiльшовикiв. Належнiсть до рiзних полiтичних платформ, бажання помсти i жорстокоï розправи представникiв однiєï платформи над представниками iншоï призводить до безсердечноï розправи над братами. В iм’я примарних iдей брати Половцi вбивали один одного. Яка ж вiра може зруйнувати братню любов?
Та й чи вiра це? Якщо брат вбиватиме брата то кому ж вiрити? Троє братiв вбито, а двоє, якщо i повернуться до батькiв, то ким вони для них будуть? На жаль, лише братовбивцями. Роман “Вершники” Ї це протест Ю. Яновського проти вiйни та братовбивства, заклик зважити на помилки iсторiï та нiколи не припускатися ïх.
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Трагедiя роду Половцiв у романi “Вершники”
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: