• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Творець української еліти
Твір на тему: Творець української еліти
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Понедельник, 23.01.2012, 23:58:13 | Сообщение # 1
Offline
Ще за життя митрополит Петро Могила удостоївся високої оцінки від своїх сучасників. Йому належить справді особливе місце в українській історії. Митрополит здійснив важливу реформу в церковній, культурно-освітній діяльності України XVII століття.
Молодий Петро Могила був хоробрим родовитим вершником. У двадцять п'ять років брав участь у знаменитій Хотинській битві, де польсько-українське військо здобуло фантастичну перемогу над понад півмільйонною турецькою армією і де вкрило себе славою наше українське козацтво, очолюване гетьманом Петром Сагайдачним.

Петро Могила був сином молдавського князя Симеона і угорської князівни Маргарети. Його рід веде початок від римських патриціїв, нащадки яких згодом перейшли до Молдавії. Сам же Петро Могила пов'язав свою долю з Україною. Навчався майбутній митрополит у Львівській братській школі. За деякими версіями істориків він здобував освіту в кількох зарубіжних університетах, серед яких називають і славетну паризьку Сорбонну.
Петро Могила з'явився в Україні в дуже напружений час, коли вирішувалася доля православ'я, він стає на шлях його захисту, на шлях служіння українському народові. Петро Могила приєднався до руху за підтримку православ'я, який був означений іменами видатних діячів. Серед них імена князя Костянтина Острозького, гетьмана Петра Сагайдачного. За однією з версій біографів Петра Могили у віці тридцяти років він став архімандритом Києво-Печерської лаври. Новий архімандрит одразу ж виявив свою діяльність на користь монастиря. Він оновив церкву, наказав священнослужителям у селах лаврських маєтків учити малописьменних дітей і дорослих. Петро Могила не пошкодував витрат на прикрашення печер, за свій рахунок він побудував притулок для інвалідів, убогих, непрацездатних старих людей. Архімандрит вів активну культурно-освітню діяльність в українській церкві, сприяв розповсюдженню в Україні і Білорусі книжок, надрукованих у лаврській друкарні. У Троїцькому монастирі Пе-черської лаври він заснував школу.
На той час ніхто в Україні не міг конкурувати з Петром Могилою, який мав знатне походження, блискучу освіту, був енергійним, сміливим і цілеспрямованим у відстоюванні інтересів православ'я. Він зробив вагомий внесок у формування церковної і культурної еліти тогочасної України. Плідну культурно-просвітницьку діяльність Петра Могили високо оцінили співвітчизники, церковні діячі. У листопаді 1632 року Петра Могилу було обрано митрополитом київським.

Митрополит заснував при Печерському монастирі вищу школу і об'єднав її з братською школою на Подолі. У такий спосіб було започатковано Києво-Могилянську академію. На утримання улюбленого дітища Могила віддавав два лаврських маєтки, власне село Позняківщину.
Над усією добою Петра Могили витає прекрасний дух освіти. Його діяльність була присвячена удосконаленню православної віри й освіти. Школи мусили випускати добрих священиків, а церковні діячі допомагати шкільництву. Петро Могила був послідовною і толерантною людиною. Він шукав порозуміння і примирення між конфесіями.

Канонізували Петра Могилу на спеціальному Соборі найвищих ієрархів у Києві як святого православної церкви. Усе своє майно Петро Могила заповів академії і церкві, а останніми словами його було прохання берегти академію.
(447 слів) За М. Слабошпицьким
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Творець української еліти
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: