• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Світло українського розуму
Твір на тему: Світло українського розуму
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Понедельник, 23.01.2012, 23:56:49 | Сообщение # 1
Offline
В одній зі своїх праць український учений-фізик Іван Пулюй написав: «За тим народом, у якого вища культура, освіта, за тим і перемога».
Україна віками була позбавлена власної державності, тому ми й досі не знаємо, кого слід вважати національним героєм. Однак, відомо, як багато втрачає той народ, який відмовляється від своїх національних талантів. Україна дала світові учених справді планетарного масштабу.
Один з мудреців сказав: «Якби на нашій планеті було єдине місце, звідки видно зорі, то туди нескінченним потоком ішли б люди з усієї Землі». І якщо наші пращури лише милувалися зорями, то ми дістали змогу досліджувати Всесвіт. Ціла плеяда знаменитих українців своїми відкриттями, винаходами, науковими працями наблизила день першого польоту людини в космос.
Серед них і Юрій Кондратюк (справжнє ім'я Олександр Шаргей) - забутий донедавна геній, учений-самоук. Не маючи навіть вищої освіти, він став одним із піонерів вітчизняної та світової ракетної техніки. Він, навіть не знаючи досліджень К.Е. Ціолковського, вивів основні рівняння руху ракет. У своїх працях 1919-1929 років Кондратюк описав будову ракет і двигунів, склад палива, будову міжпланетних проміжних баз та низку інших важливих проблем, пов'язаних з польотами в космос.
У 1969 році американці запустили на Місяць космічний корабель «Аполлон». Один з керівників проекту Джон Гу-больт визнав, що політ перших у світі астронавтів, які висадилися на Місяці, здійснено за «трасою Кондратюка» - відповідно до схеми, розробленої вченим ще в 1929 році.
Космонавтику прославило чимало наших земляків. Так, Микола Кибальчич став автором проекту першого в світі реактивного літального апарата. Костянтин Ціолковський, батько якого був родом з Рівненщини (Ціолковські вели рід від Северина Наливайка), першим у світі вивчив питання про штучний супутник Землі і запропонував ідею створення навколоземних станцій. Генерал Олександр Засядько - нащадок запорожців - був піонером у галузі конструювання бойових ракет. Видатний учений, наш земляк Сергій Корольов уперше в світі розробив конструкцію керованої крилатої ракети. Під його керівництвом були створені пілотовані космічні кораблі, зокрема «Восток» і «Восход».
Неперевершеним конструктором гелікоптерів усіх типів був киянин Ігор Сікорський. Після від'їзду до США Сікор-ський розробив понад шістдесят п'ять конструкцій літальних апаратів, спроектував і збудував найкращі в світі гелікоптери.
Вагомий внесок у розвиток вітчизняної і світової науки зробили українські вчені-академіки: Архип Люлька, Олександр Мікулін, Володимир Челомей - конструктори об'єктів ракетної, космічної та авіаційної техніки.
Нині Україна є однією з небагатьох держав світу, що здійснюють повний цикл проектування, виготовлення та експлуатації найсучасніших літаків. Широковідомі найбільші в світі транспортні літаки «Мрія», «Антей» і «Руслан» спроектовано й виготовлено в Україні. Велике майбутнє належить новому військово-транспортному літаку з коротким злетом і посадкою - «Ан-70».
Відомий український учений, доктор економічних наук Михайло Павловський стверджував: «Кожна третя нова технологія у світі — це винахід або розробка України: лазерні компакт-диски, перша в світі електронно-обчислювальна машина, літаки, пристрої тощо». Дійсно, немає такої галузі науки чи виробництва, яка б не славилася відкриттями наших земляків.
(451 слово) За С. Ковальчуком
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Світло українського розуму
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: