• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Наслідки технічного прогресу
Твір на тему: Наслідки технічного прогресу
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Понедельник, 23.01.2012, 23:56:37 | Сообщение # 1
Offline
Озирнімося навколо. Дедалі частіше постає питання про непередбачені наслідки науково-технічного прогресу. Над-розвинена інформатика й небувала легкість переміщень, які надихають, тішать і додають відчуття могутності й сили, насправді ослаблюють і знеособлюють кожного зокрема.
Поспіх став життєвою нормою. Індивідуальні запити в безмежжі необхідності непомітно перетворюються в одноманітну картинку масовості та серійності. Всюдисуща реклама безупинно руйнує здатність людини до самостійного судження. Телевізор привчає до калейдоскопічного нашарування зміни вражень. Ідеться вже не про самі враження, а про цю безперервну зміну, без якої неначе й жити стає неможливо. А електронний вітер, з безглуздою гордістю званий інформаційним вибухом, видмухує всі запаси пам'яті, перетворюючи стару скарбницю на порожню й слизьку трубу.
Інтенсивний розвиток електроніки й радіотехніки призвів до забруднення природного середовища електромагнітними випромінюваннями. Головне їх джерело - радіо-, телевізійні й радіолокаційні станції та центри, високовольтні лінії електропередач і підстанцій, електротранспорт, телевізори й комп'ютери (особливо - телевізійні зали, студії, комп'ютерні центри, де зосереджено багато цієї техніки).
Що таке електроніка? Вона не жива й не мертва, а швидкість процесів, які відбуваються в ній, величезна. її не назвеш розумною, проте й на безглузду вона не скидається. їй властиве щось на зразок саморозмноження, а її підприємливість не має меж. Хто вона: утішник, «полегшувач» життя? Ні, вона полегшує не життя, а розв'язання тих здебільшого штучних завдань і задоволення порожніх потреб. І робить вона це лише з тією кабальною умовою, що ми передоручимо їй власну ініціативу й відповідальність, станемо без неї безпомічними і безмежно залежними від її сумнівних зручностей.
Слідами технічного прогресу вона ввірвалася в людську душу й мозок, бажання і навички, прагнучи опанувати людину й переінакшити її за власною подобою.
Що й казати: момент вторгнення був обраний навдивовижу прицільно — саме кінець чергової культурної епохи, період, що несе душевну прострацію й затемнення духу, журливий перебій, коли дитяча основа людини звільняється від несправжніх дорослих нашарувань, що обпадають з неї, як пересохла фарба з жерсті, і виразно заявляє про себе. У чому виявляється найповніше дитяче єство? У безвідповідальності. У необачності. У самозабутній грі.
У мене перед очима численні натовпи дітей, повністю захоплених новою чарівною іграшкою - комп'ютером. Забуто все: затишок рідного дому, авторитет батька, школа, вимоги вихователів і вчителів, необхідність тривалого й нудного навчання.
І якщо роздмухати гру до тих грандіозних розмірів, які солодко вимріяв добрий професор Тапскотт, - наслідки будуть жахливими, оскільки дитячі ігри так званих дорослих небезпечні геть не по-дитячому.
Братання з комп'ютером культивує моральну спустошеність, лінь мозку, вседозволеність і ганебну для дорослих психологію розбещеної дитини.
Утім, мені не здається, що електронна недуга зайшла по-справжньому далеко. Шкода лише, що моє припущення побудоване не на вірі в здатність людини отямитися й зрозуміти, а на невтішній упевненості, що людству, яке загралося, забракне часу й можливості довести цю гру до її логічного завершення.
(452 слова) За В. Акоповим
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Наслідки технічного прогресу
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: