• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Здатність зрозуміти ближнього
Твір на тему: Здатність зрозуміти ближнього
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Понедельник, 23.01.2012, 23:44:42 | Сообщение # 1
Offline
Людина повинна бути інтелігентною! А якщо її професія не потребує інтелігентності? А якщо вона не змогла здобути освіту: так склались обставини? А якщо ота інтелігентність зробить її «білою вороною» серед співробітників, друзів, рідних, стане на заваді зближення з іншими людьми?
Ні, ні і ні! Інтелігентність потрібна за будь-яких обставин. Вона потрібна вам і тим, хто вас оточує.
Це дуже і дуже важливо насамперед для того, щоб жити щасливо і довго: саме так, довго! Адже інтелігентність тотожна моральному здоров'ю, а здоров'я необхідне для того, щоб жити довго - не лише фізично, а й розумово. В одній древній книзі сказано: «Шануй батька свого і матір свою, і довголітнім будеш на землі». Це стосується і всього народу, і окремої людини. Це мудро.
Але спершу визначимо, що таке інтелігентність, а вже потім — чому вона пов'язана із заповіддю довголіття.
Багато хто вважає, що інтелігентна людина - це людина начитана, високоосвічена (і освіта її переважно гуманітарна), багато подорожує, знає кілька мов.
Проте можна все це мати і не бути інтелігентом, а можна нічого цього не мати і бути все-таки внутрішньо інтелігентною людиною. Позбавте справді інтелігентну людину пам'яті. Хай вона забуде все на світі, не знатиме класиків літератури, не пам'ятатиме найкращих творів мистецтва, якщо вона зможе перейнятися красою природи, зрозуміти характер та індивідуальність іншої людини, а зрозумівши, допоможе їй не проявити брутальності, байдужості, зловтіхи, заздрості і гідно оцінити її - ось це буде істинний інтелігент.
Отже, інтелігентність не тільки в знаннях, а й у здатності зрозуміти ближнього. Вона виявляється в тисячі й тисячі дрібниць: в умінні чемно сперечатись, не втрачати поваги до опонента, в умінні скромно поводитись за столом, в умінні непомітно (саме непомітно) допомогти іншому, берегти природу, не смітити навколо себе - не смітити недопалками чи лайками, поганими ідеями (це теж сміття, та ще й яке!).
Інтелігентність - це здатність до розуміння, до сприйняття, це терпиме ставлення до світу і до людей.
Інтелігентність потрібно в собі розвивати, тренувати душевні сили, як тренують і фізичні. Тренування можливе і необхідне за будь-яких умов.
Що тренування фізичних сил сприяє довголіттю - це зрозуміло. Значно менше розуміють, що для довголіття необхідне тренування духовних і душевних сил. Річ у тому, що злоблива і зла реакція на навколишнє, грубість і нерозуміння тих, хто нас оточує, - це ознака душевної і духовної слабкості, людської нездатності жити. Естетично несприятлива людина - теж нещасна людина. Людина, яка не вміє зрозуміти іншу людину, яка приписує їй тільки лихі наміри, яка завжди ображається на інших, — ця людина збіднює своє життя і заважає жити іншим. Душевна слабкість веде до фізичної слабкості. Я не лікар, але в цьому переконаний. Багаторічний досвід мене в цьому переконав. Привітність і доброта роблять людину не лише фізично здоровою, а й зовнішньо красивою. Так, саме красивою. Соціальний обов'язок людини — бути інтелігентною.
(445 слів) За Д. Лихачовим
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Здатність зрозуміти ближнього
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: