• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Хай живе і благоденствує Україна!
Твір на тему: Хай живе і благоденствує Україна!
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Понедельник, 23.01.2012, 18:36:34 | Сообщение # 1
Offline
До незалежності Україна йшла довгим, тяжким і жертовним шляхом, дорого за неї заплатила. У підвалині української державності — століття боротьби наших предків, у якій кристалізувалася ідея самостійності, і символізована насамперед в іменах Шевченка та Франка титанічна робота великих просвітителів, діячів культури й науки, котрі створювали гуманістичний потенціал нації, і сама колективна душа українського народу, яка вперто противилася знеособленню, зберігаючи найцінніші якості своєї самобутності.
Україна розвивалася в нав'язаних їй спотворених суспільно-політичних умовах, і її незнищенна воля до життя виявлялася не завжди в адекватних формах і свідомих актах. Незалежністю завдячуємо не лише тим, хто свідомо присвятив своє життя цій ідеї, а й тим, хто, може й не маючи поняття про неї, об'єктивно працював для України, забезпечуючи безперервність народного буття: вирощував хліб, добував вугілля, зводив житло, створював музику, народжував нові наукові ідеї. А найбільше завдячуємо тим українським матерям, які за всякої лихої години знаходили сили виховувати своїх дітей у добрих звичаях, передавали їм людяність і рідне слово.

Незалежність - заслуга не тільки певних політичних сил та рухів, а всього народу, багатьох його поколінь.

За незалежністю України - і три роки національної революції та драматичної самооборони Української Народної Республіки, і десять років національно-культурного будівництва часів «українізації», і багаторічна активність міжвоєнної еміграції, і всенародне протистояння гітлерівському нашестю, і неймовірно тяжка праця народу в післявоєнній відбудові, а потім у створенні індустріальної потуги сучасної України...
Тож не годиться нам сьогодні вираховувати, хто більше, хто менше поклав на терези української долі, - це зробить історія, якщо буде потрібно.
Здобутки безсумнівні: широке міжнародне визнання, серія політичних і економічних угод із сусідніми і далекими державами, що визначає наше місце у світовому співтоваристві та допомагає політичному й економічному усамостійненню, конструювання структури державності. Нарешті, головний наш здобуток - збереження міжнаціонального спокою в непростих умовах, завдяки чому Україна залишається однією з небагатьох мирних зон не лише в Співдружності Незалежних Держав, а й в усьому нинішньому світі.
Колись не останній з філософів людства сказав, що ідея завжди була зганьблена, коли вона протиставляла себе інтересові. Історія підтвердила це як незаперечний свій закон -якщо йдеться про цілі суспільства. Отже, варто подбати про те, щоб для всіх громадян України вона стала не лише життєвим інтересом, але й ідеєю. Бо інтерес без ідеї нікуди не веде.
Що ж до людей, які свідомо присвячують себе справі розбудови України, то серед них дедалі міцнішає переконання, що сьогодні мірилом громадянськості є не патріотична риторика, не войовничість, не вміння щонайгостріше висловитися на адресу політичних противників, а здатність робити конкретні справи або принаймні запропонувати конструктивну думку для розв'язання тієї чи іншої суспільної проблеми.
Ми можемо сперечатися між собою, але повинні забувати всі незгоди й образи, коли треба об'єднатися в дії для України.
Нашим девізом мають стати слова одного з добрих синів України: хай згине моє ім'я, але хай живе і благоденствує Україна.
(447 слів) За І. Дзюбою
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Твори » Твір на тему: Хай живе і благоденствує Україна!
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: