• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » ЗНО 2012 » Тест загальної навчальної компетентності
Тест загальної навчальної компетентності
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Воскресенье, 05.02.2012, 05:56:18 | Сообщение # 1
Offline
Київський національний університет відгукнувся на пропозицію УЦОЯО щодо проведення експерименту із запровадження тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК)

З 14 по 16 вересня в Київському національному університеті було проведене експериментальне тестування першокурсників з метою вдосконалення системи вступу до вищих навчальних закладів.

“Існуюча система вступу на навчання за предметними тестами, безумовно, зробила величезний крок вперед в плані забезпечення прозорості вступної кампанії”, – зазначили в університеті.

“Водночас, як і вступні іспити, система відбору за предметними тестами не найкращим чином вирішує завдання забезпечення принципу справедливості – рівень навчальних досягнень, що демонструють абітурієнти значною мірою залежить від можливостей доступу до якісної середньої освіти”, – повідомили в прес-службі КНУ.

Ще більшою проблемою є недостатній, на думку представників багатьох ВНЗ, рівень ефективності системи відбору за предметними тестами.

В КНУ підкреслили, що результати локальних моніторингів успішності студентів, які поступали на навчання за сертифікатами ЗНО з предметних тестів, свідчать про відверто низький рівень кореляції балів сертифікатів із здатністю молодих людей опановувати програму підготовки.

“Саме це є основною причиною постійного вдосконалення умов вступу на навчання – збільшення кількості предметних сертифікатів, врахування середнього бала атестата, преференції переможцям олімпіад тощо”, – зауважили в університеті.

У вузі висловили впевненість, що забезпечення ефективного, справедливого та прозорого процесу відбору на навчання у ВНЗ можливе за допомогою тестів на загальну навчальну компетентність (ТЗНК).

Практика застосування таких тестів пройшла успішне випробовування часом у США (SAT), Великобританії, Австралії, Швеції тощо, повідомляє прес-служба університету.

Таким чином, Київський національний університет ім. Шевченка відгукнувся на пропозицію УЦОЯО щодо проведення педагогічного експерименту із запровадження тесту загальної навчальної компетентності, який був розроблений робочою групою Міністерства освіти і науки.

Науково-методичним центром організації навчального процесу було організовано тестування 450 першокурсників з усіх напрямів, за якими здійснюється підготовка в університеті.

Тестування було спрямоване на оцінку рівня комунікації рідною та іноземною мовою; математичної грамотності; базової предметної компетентності у природничих науках; навчальної компетентності; інформатичної, міжособистісної, підприємницької і культурної компетентності.

В КНУ висловили сподівання, що результати педагогічного експерименту, який проводиться УЦОЯО на загальнодержавному рівні, дозволять вдосконалити процес відбору на навчання і сформувати по-справжньому справедливу, прозору і ефективну систему вступу до ВНЗ.
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » ЗНО 2012 » Тест загальної навчальної компетентності
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: