• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » ЗНО 2012 » Підвищення прохідного бала сертифіката ЗНО
Підвищення прохідного бала сертифіката ЗНО
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Воскресенье, 05.02.2012, 05:53:33 | Сообщение # 1
Offline
Ігор Лікарчук розкритикував ідею підвищення прохідного бала сертифіката ЗНО, зазначивши, що поріг у 162 бали за рейтинговою шкалою переступають трохи більше 40% абітурієнтів

За інформацією прес-служби освітнього відомства, в 2012 році планується збільшити так званий “прохідний” бал сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання – c 124 до 162.

Коментуючи запропоновану ініціативу директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти І.Лікарчук зокрема зазначив: “Зовсім, як у тій приказці: “Чим би дитя не тішилося, аби не плакало…”. Але плакати від таких, з дозволу сказати, утіх будуть абітурієнти-2012 і їх батьки”.

За його словами, результати зовнішнього оцінювання попередніх років свідчать про те, що, поріг 162 бали за рейтинговою шкалою переступають трохи більше 40% тих, хто приймає участь у зовнішньому оцінюванні.

“Отже, якщо на тестування, скажімо, з фізики в наступному році прийдуть лише ті, для кого фізика є справжнім предметом вибору, то потенційні можливості стати студентом отримають лише 40-45 відсотків абітурієнтів. Решті доведеться зі своєю мрією розпрощатися”, – підкреслив директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти у коментарі УНІАН.

“Важко зрозуміти логіку ініціаторів цієї новації. Чому 162 бали, а не скажімо 154 або 145? Чому взагалі не відмовитися від будь-якого “прохідного бала” і не надати право університетам самостійно визначати необхідний поріг?”, – продовжив Лікарчук.

Екс-директор УЦОЯО підкреслив, що відповіді на ці питання немає, тому що з точки зору тестології, та й елементарної педагогіки, тут немає про що дискутувати.

“Це рішення не вплине ні на якість підготовки випускників загальноосвітніх шкіл, ні на якість відбору абітурієнтів для навчання в університетах. Але те, що воно дуже боляче вдарить по значній кількості майбутніх студентів, то в цьому немає сумнівів. І змусить їх та їхніх батьків шукати шляхи вирішення цього питання. Звичайно, не за рахунок власних знань”, – зазначив експерт.

“Ми ж можемо дати майбутнім абітурієнтам одну пораду: вмовляйте реєструватися на зовнішнє оцінювання у наступному році бабусь, дідусів, сусідів, друзів, кумів, сватів. Нехай вони прийдуть на тестування, спробують відповісти на два-три завдання. Це необхідно для того, щоб збільшити кількість учасників ЗНО. Тоді кількість тих, хто переступить поріг в 162 бали виросте. Зростуть і Ваші шанси стати студентом. А відповість за таку “новацію” бюджет, тому що зростання кількості зареєстрованих неминуче призведе до збільшення його витрат. Тому вперед, абітурієнт-2012″, – резюмував Ігор Лікарчук.

Нагадаємо, під час проведення конференції міністр освіти повідомив, що найближчим часом буде оприлюднено проект Умов прийому до вищих навчальних закладів на наступний рік, у яких цілком ймовірно буде передбачена норма про підвищення прохідного бала зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для абітурієнтів у 2012 році.
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » ЗНО 2012 » Підвищення прохідного бала сертифіката ЗНО
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: