• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Підручники » Нормативи аудиту
Нормативи аудиту
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Суббота, 28.01.2012, 04:13:40 | Сообщение # 1
Offline
Аудиторська перевірка проводиться з використанням аудиторських стандартів (норм аудиту), розроблених практикою у країнах з розвинутою вільною економікою.
Аудиторські стандарти – це основні принципи виконання аудиторських процедур. Вони мають виконуватися незалежно від умов, в яких проводиться аудит. До аудиторських стандартів включають пояснення і норми аудиту, що є керівництвом до виконання аудиторських процедур, застосування їх до окремих об’єктів перевірки, підготовки аудиторських звітів.
Норми для аудиторів не є директивними, але на практиці аудиту їх здебільшого дотримуються. Було б невірним вважати, що норми задовольняють аудитора у всіх можливих ситуаціях, тоді вони не задовольняли б потребу контролю комерційних нововведень і стримували б розвиток аудиту. Тому аудитори, можуть відхилитися від норм, але повинні пояснити причину їх недотримання.
Наприклад: нормою аудиту є методичні рекомендації при виявленні шахрайства у фінансовій звітності з метою приховування і викривлення розміру податків.
Норма аудиту включає в себе: аналітичну перевірку і процедури пов’язані з аудиторською перевіркою на всіх її стадіях: планування перевірки, аналізу фінансової звітності відповідно до операційного стандарту.
В аудиторській практиці виділяється два основних напрями діяльності: приватний аудит і аудит за законом.
Під терміном “приватний аудит” розуміють аудит, який здійснюється за замовленням заінтересованої сторони, приватно за домовленістю, незалежно від того, чи передбачена така перевірка законом.
Аудит за законом (обов’язковий) є необхідною мірою захисту інтересів власників (акціонерів, учасників капіталу) і держави від навмисного викривлення у звітності показників підприємницької діяльності.
Кожна компанія з обмеженою відповідальністю за законом забов”язана, що року запрошувати кваліфікованого аудитора для перевірки своїх бухгалтерських рахунків.
Характер і масштаби приватного аудиту залежить від зацікавленості клієнта.
Масштаби аудиту за законом чітко визначені і змінювати їх ні директора, ні акціонери, ні аудитори не мають права.
Аудит є моральним стимулом для чесної роботи службовців фірми. Розуміння того, що всі записи і звіти будуть проаналізовані незацікавленими особами, змушує службовців акуратно і чітко вести облік і складати звітність про господарську діяльність підприємства.
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Підручники » Нормативи аудиту
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: