• Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Шкільний Світ » Підручники » Сутність аудиту і його місце в системі фінансово контролю
Сутність аудиту і його місце в системі фінансово контролю
Администратор
Уровень 999
Сообщений: 2104
Дата: Среда, 01.02.2012, 02:27:51 | Сообщение # 1
Offline
1. Закономірність аудиторського контролю і його розвиток в Україні.
2. Суть, мета і завдання аудиту.
3. Місце аудиту в системі фінансово-господарського контролю. Відмінність аудиту від ревізії фінансово – господарської діяльності підприємства.
4. Нормативи аудиту.
Самостійна робота.
1. сутність і зміст аудиту
2. місце аудиту в системі фінансово – господарського контролю.
3. Необхідність аудиту в умовах ринкової економіки.

1. Перехід економіки на ринкові відносини пов’язаний з розширенням прав підприємств, демократизацією управління і використання економічних важелів і стимулів, спрямованих на підвищення ефективності праці та її оцінки за економічним результатом. У зв’язку з цим визначається новий напрямок економічного контролю фінансово-господарської діяльності підприємств – незалежний аудиторський контроль.
Закономірність виникнення аудиторського контролю в Україні обумовлена проведенням приватизації державного майна, управління яким проводив власник адміністративними методами, використовуючи для цього різні державні структури.
Створення спільних підприємств з іноземним капіталом, орендних, комерціалізованих, кооперативів, приватних та інших суб’єктів підприємницької діяльності з різними формами господарювання і власності, керуючись Законами України про власність, підприємницьку діяльність, власник набув право сам обирати незалежний контроль своєї фінансово-господарської діяльності.
Таке право власника закріплено Законом України про аудиторську діяльність, який передбачає організаційне і методичне забезпечення виконання контрольних функцій аудиту на договірних засадах з власником, передбачає відповідальність сторін за об’єктивну, неупереджену перевірку фінансової діяльності, відображення результатів її результатів у публічній звітності та правильність розрахунків з державою по оплаті податків, нарахованими девідентами акціонерам і володарям цінних паперів.
Державна податкова служба та її податкові інспекції мають право вимагати від підприємств і підприємців при поданні річних звітів про фінансово-господарську діяльність представлення сертифікатів (актів) про перевірку достовірності бухгалтерського обліку і звітності, а також мають право вимагати акти установи НБУ при наданні кредитів, цим же правом користуються комерційні банки, органи державної статистики з питань їх компетенції.
Аудит в сучасному розумінні існує понад 200 років. Зародився він тоді, коли в перше виникло розмежування інтересів між особами які безпосередньо займаються управлінням підприємством і вкладниками коштів у його діяльність.
В той же час почали зароджуватися акціонерні товариства, і аудит зайняв центральне місце громадського контролера зовнішньої звітності і правління підприємством, обстоюючи інтереси сторін, зацікавлених у об’єктивних бухгалтерських показниках.
Таким чином формується в основному зміст сучасного аудиту, який набув широкого застосування у країнах з розвинутою ринковою економікою.
Подпись пользователя
Форум » Шкільний Світ » Підручники » Сутність аудиту і його місце в системі фінансово контролю
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск: